Китайската комунистическа партия излъга, като отрече съществуването на пандемията

Китайската комунистическа партия излъга, като отрече съществуването на пандемията

Интервю с проф. Едуард Фридман за отговорностите на Китай в разрастването на епидемията

 800 

Интервю на Гойо Г. Маестро (Goyo G. Maestro)

Едуард Фридман (Edward Friedman), професор от катедрата по политически науки в Университета на Уисконсин-Мадисън, не се съмнява: „Лидерите на ленинската еднопартийна диктатура в Китайската народна република криеха болестта в продължение на повече от месец.“

Експертът признава, че „строгите политически мерки за карантина, предприети от Китайската комунистическа партия,  значително са ограничили разпространението на епидемията“. Фридман обаче допълва, че „Тайван, Южна Корея и Сингапур се справиха по-адекватно в изолирането на инфекцията и го направиха по-безболезнено, без бруталността, с която ККП постигна същия ефект“.

Каква отговорност носи Китай за разпространението на инфекцията?
Да, лидерите на ленинската еднопартийна диктатура в Китайската народна република прикриваха болестта в продължение на повече от месец, мълчейки за докладите от здравните институции и специалистите. Здравните експери по целия свят са единодушни, че политиката на ЦК на ККП за цензориране на информацията, е забавила контрола върху вируса, от което логично последва заразяването на много повече хора, отколкото, ако информацията беше споделена. Следователно, режимът носи изключителна отговорност за размерите на пандемията. Китайските блогъри предупреждаваха, че официалната версия на властите за липса на нови случаи на зараза, е невярна. Блогърите обясняваха, че всички служители са под огромен политически натиск и е нормално да се очаква, че информацията, която подават към оществото, е зададена предварително от ЦК на ККП.

Китай беше ли ефективен в мерките си за ограничаване на вируса?
Строгите политически мерки за карантина, предприети от Китайската комунистическа партия,  значително ограничиха разпространението на епидемията. Но Тайван, Южна Корея и Сингапур се справиха по-адекватно в изолирането на инфекцията и го направиха по-безболезнено, без бруталността, с която ККП постигна същия ефект.
Китай показа две лица, – на злодейството и на солидорността – изпращайки хуманитарна подкрепа на други държави, силно засегнати от епидемията.
Много държави, организации и личности от цял свят направиха дарения, необходим за ограничаване на разпространението и последствията от вируса в Китай, когато ситуацията там беше най-тежка. Официалната версия обаче на ККП е, че вирусът е бил контролиран единствено от китайските власти.

Четете още
Бил Гейтс дава прогназата си за 2021 година: Две добри и една лоша новина

Какво можем да научим от начина, по който Китай процедира срещу коронавируса?
Основният урок, който трябва да ни е обица на ухото за ситуацията в Китайската народна република, е, че в първите няколко седмици, Комунистическата партия излъга за съществуването на пандемията. И днес болните в други страни по света, са изкупителните жертви на тази лъжа. Китайската народна република очаква хората по света да са ѝ благодарни за оказваните сега помощи. Но всъщност факторите в Китайската народна република са загрижени преди всичко за собствената си кожа и престиж. И все пак, в Китай, както в Испания и по всички фронтове срещу кризата, истинските герои са здравните работници, рискувайки живота си, за да защитят останалите.

Превод от испански: Е-същност

Преводът е направен по larazon

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading